Tuesday, January 8, 2013

Poeng

Når man leser om vin blir disse gjerne gitt en score.  Her er det flere varianter.  De jeg har sett er 20 poeng score og 100 poeng score.  Det finnes sikkert terningkast der ute også.

Om knappe 2 uker skal jeg starte på WSET 2 kurset mitt, og da kommer vi til å lære å bruke 100 poeng.  Det lett merkelige med 100 poeng er at skalaen starter på 50...  Så hvis det du drikker er ren eddik og helt udrikkelig er det en 50.  Det kan kanskje virke rart, men jeg skjønner det litt.  En 75 er en "snitt vin".  75 høres jo ut som en poengsum man kan leve med.  En 3 på terningkast høres jo ikke bra ut, selv om det er samme poenget.

Det jeg kanskje savner er hva vi skal bruke poengene til.  Når jeg skal ut og kjøpe vin er det mange faktorer som spiller inn

-  Bucketlist!  Denne må du drikke en gang før du vandrer videre, og har du ikke råd, kanskje spar til den?
 - Er denne god å drikke for seg selv eller bør denne matches med mat?
 - En glimrende representant for en sjanger/type/område.
 - Enkel / komplisert.  Noen ganger vil man ha en eiket hvit Bourgogne, noen ganger en enklere Marlbourogh.
 - Godt kjøp for en lørdagskveld hvor vinen i seg selv ikke står i fokus.
 - Hvis du bare vil bli full.

Men kanskje dagens 100 poeng eller 20 poeng eller terningkast gir dette?

Mulig jeg bare overkompliserer dette, men jeg synes det er vanskelig å forklare hva jeg mener er forskjellen mellom "vil ha en god representant" vs "gi meg det beste denne regionen har".  For meg er dette to veldig forskjellig ting, men kanskje andre ikke hører det?

Uansett har jeg iallefall enda ikke lært meg hvordan en 86/100 oversettes til om jeg faktisk bør kjøpe denne eller ikke.

Hvem vet, kanskje en dag så innfører jeg et helt eget system!  Har egentlig alltid vært en tilhenger av å vær eneste gutten i korpset som går i takt ;)

1 comment:

  1. Her lærer jeg mye nytt! Det blir spennende å følge vinreisen din.

    Eirik.

    ReplyDelete