Wednesday, January 2, 2013

Julaften

Ja, da er vi i 2013, og tiden er inne for gode forsett og intensjoner for neste år.

For meg blir det blant annet å faktisk huske/skrive ned det jeg har smakt.  For nå har det vært en lang juleferie med mye god vin, men jeg klarer ikke sette så mye ord på vinene som jeg skulle ønsket.

Julaften hadde vi, tradisjon tro, urøkt pinnekjøtt fra Idsøe.  Vel, tradisjon og tradisjon Fru Blomm, er vel strengt tatt bare andre året vi har det, men vi kommer iallefall til å fortsette med det!

Så, utstyrt med mine helt nybegynnerkunnskaper skal jeg velge vin!  Vi er alle 4 samlet på julaften, begge barna er hjemme for anledningen, så her må det imponeres med nye kunnskaper!

Pinnekjøttet skal dampes.  Det er en ganske "mild" behandling, lite maillard-prosesser og ikke mye styrke i smakene selv om pinnekjøttet smaker kraftig i seg selv.  Det er også urøkt, så her er det fårekjøttet som smaker.

Da må man ha en vin som ikke har for mye tanniner og som kan være litt "mild" i smakene selv.  Pinot Noir dukker opp som en mulighet her for meg.

Men så er det jo veldig veldig fett.  Så må bøtte på med syre.  Massevis av det.  Da er vel ikke Pinot Noir tingen selv om det finnes vel de også.

Lav tannin, høy syrlighet og ikke alt for mye krydder og tyngde, det er sikkert mange som har det, men det vet ikke jeg om!  Den eneste jeg finner i min nybegynnerlærebok som treffer målet her er en Barbera.    Barbera er da både druen den er laget på og  vinen, og kommer fra Piemonte nordvest i Italia.

Om dette er riktig fasitsvar eller ikke det vet jeg ikke, men godt var det iallefall!!


Til dessert, som etter krav fra de unge håpefulle ble Mandelkjernepudding (eldstemann ville ha det) og Sjokolademousse (det var yngstemann gitt).  Begge søtbomber.  Søte viner er jeg ikke særlig stor på, og ikke lærer vi så veldig mye om det i WSET level 2 heller bortsett fra at de eksisterer i Riesling og i Valpolicella samt noen flyktige referanser til Sauterness. Og så Portvin og Sherrier da.

Så valget falt på en Amarone, føltes litt riktig å fortsette i Italia siden vi hadde en Barbera til pinnekjøttet.


Den var veldig god, men må innrømme at den står fortsatt halvfull i kjøleskapet nå over en uke senere.  Blir vel neppe mer drikkbar av denslags....  Litt synd, for det var en veldig god vin, klarer bare ikke å kose meg med den uten å spise noe søtt til, og nå er jula over!

No comments:

Post a Comment