Idag stod en Left Bank Bordeaux på planen, hadde gått til innkjøp av en Chateau Potensac 2000 fra Medoc.
Som nevnt tidligere, denne bloggen eksisterer for å dokumentere egen reise for egen del, men kanskje også gi noen i samme posisjon som meg en anledning til å følge meg på reisen. Så noen innlegg vil være "gud så dum jeg føler meg", mens andre innlegg vil være "nå skal dere høre hva jeg har lært!".
Dette blir et innlegg av sistnevnt kategori.
Ettersom jeg leser om Bordeaux for tiden har jeg fått litt innsikt i området, og lurte jo først og fremst på hvorfor det ikke fremgikk av etiketten om det var Haut-Medoc (bra) eller Bas-Medoc (ikke så ettertraktet), men med litt research finner jeg ut at dette er en blend av druer fra hele Medoc.
Medoc ligger altså på "venstre-banken", men andre ord sør/øst for Girone elven som renner gjennom Bordeaux. Denne siden av elven skiller seg fra nordsiden ved at det er mye grus i jordsmonnet. Ikke det at grus i seg selv smaker så godt, jeg har spist en del grus i mine yngre dager, men ikke noe som i seg selv frister lengre.
Men det grusen gjør er at den gir vinrankene noen meter ekstra å strekke seg etter grunnvannet på ettersom 1-2-3 meter ekstra med grus gir røttene 1-2-3 meter ekstra å gå ned. Jo lettere en vinranke har for å finne vann og næring, jo mer ivrig blir den på å lage blader og generelt bli et pent tre. Men hvis den må jobbe litt for næringen fokuserer den mer på druene i håp om at avkommet kan vokse opp på et bedre sted.
Dette liker vi som drikker vin. Vinen er tross alt laget av druene, ikke bladene, så mye fokus på druene fra vinrankene sin side er en bra ting.
Nå er det slik at "left bank", i tillegg til å ha grus også har drenerte myrer. Disse gir helt motsatt effekt, altså kort vei til grunnvannet. Veldig kort vei. Så Left Bank, eller for den saks skyld Medoc som er et område på Left Bank, er ikke et kvalitetsignal i seg selv.
Men med litt research finner jeg ut at denne vinen er laget på druer som har vokst på grusområder. Og ifølge The Wine Doctor er akkurat denne vingården et godt eksempel på hvordan en statisk rangering fra 1855 ikke duger som et kvalitetsignal.
I 1855 skulle Frankrike avholde en verdensutstilling i Paris, og i den forbindelse ba Napoleon Bordeaux om å opprette en rangering av vinene i området. De kom opp med en liste basert på priser oppnådd fra de forskjellige vingårdene, og delte de beste inn i 5 kategorier.
Siden den tid har en gård blitt opptatt i første classe (First Growth / Premier Grand Cru), ellers har det vært stillstand. Ingen nye vinmarker er lagt til siden. Samtidig har arealet disse gårdene disponerer endret seg veldig, men ingen nye har kommet til listene. Det sier seg jo litt selv at dette er da et problem, og man kan ikke bruke klassifiseringene som en kilde til informasjon i seg selv.
Vinen fra ikveld kommer ikke altså IKKE fra fra noen av disse vingårdene, men iflg. The Wine Doctor burde den det.
Det lover godt!
Så da ble det en uklassifisert vin. Men den skuffet IKKE!!!!
En absolutt NYDELIG vin, helt klart i topp-10 for meg. Om ikke den beste jeg noengang har smakt....
Solbær, kirsebær, plommer både i lukt og på smak, runde og balanserte taniner. Syre som melder seg etter noen sekunder, flagger sin tilstedeværelse så forsvinner. Laaaaang og god ettersmak. Samtidig en veldig balansert og elegant vin.
Denne koser vi oss med lenge og vel, men når den er ferdig åpner vi en "right bank" vin. Denne var enten "lukket" (trenger litt lufting) ellers var den rett og slett feilvare. Vi satt den på kjøkkenbenken, får se om den blir bedre, og skal rapportere senere.
No comments:
Post a Comment