Monday, January 21, 2013
Første kursdag er her, WSET Level 2
Vi startet med å lære om standardisert smaking, fikk 3 viner som vi beskrev i fellesskap. Dette er vel det området jeg trenger mest læring. Har ofte følelsen av å lukte og smake ting som ingen andre merker, og merker ikke det andre beskriver.
Men smakingen gikk greit, det var et par tilfeller hvor jeg luktet ting som andre ikke luktet, men stort sett var jeg på linje, det var jo bra.
Deretter var det en introduksjon til smak, hva som sitter i nesen og hva som sitter på tungen. Tungen kan kun oppfatte søtt, salt, bitter, sur og umami, ut over det er alle andre smakssanser faktisk luktesanser.
Så vi fikk 5 glass med vann, og skulle identifisere hvem av de 5 som var salt, søtt osv.
Salt var super-enkelt. Surt var også veldig lett. Umami var den aller enkleste. Søtt derimot krevde litt jobb. Mens siste, bitter, tok jeg ikke. Men det var jo eneste igjen, så det måtte jo være glass 4. Påpekte når vi gikk igjennom at den trodde jeg var et juksespørsmål og det var det! HA!! Da følte jeg meg pro! Det var vanlig vann, men mineralene i vannet kunne visst oppleves som bittert sammenlignet med de andre svarene. Det merket ikke jeg noe til iallefall...
Så var det lunch. En veldig god gryterett laget av kokkene på Kulinarisk Akademi, det var jo en fin touch.
Etter lunch hadde vi matching av mat og vin. Denne delen var litt verre for meg iallefall. Vi fikk en Gewurztraminer, en Nebiolllo, en Valpolicella og en Tokai. På matsiden fikk vi eple, stikkelsbærmos, sitron (som vi blandet inn i mosen for mer syre), en mandelkakebunn, rå laks og parmesan.
Vi førsøkte hver mattype mot hver vintype. Det ble mye snakk om bitterhet som jeg ikke merket noe til. Tydelig at jeg sliter litt med bitterhet, noe som kanskje er litt rart, ettersom jeg liker bitter og jeg sliter heller ikke med å smake tanniner.
Men hovedsaklig slet jeg med å følge vs. pensum selv om jeg forsto det som ble sagt. Pensumet har noen enkle regler i forhold til salt, søtt, fet osv. Kunne godt tenkte meg mer "ekstreme" eksempler for å tydeliggjøre det, de vinene vi hadde følte jeg var ikke "tydelige" i hver sin ende. Spurte også kursholder om dette var vanskelige viner, men det var det ikke. Men kunne uansett tenkte meg litt mer spesifikke og tydelige eksempler ifht. pensum som tross er på et begynnernivå.
Etter dette ble det teori. Her kunne jeg endelig slutte å stille spørsmål hvert 4. minutt ettersom jeg faktisk har lest teorien. Så siste 2 timene handlet om druer, vekstforhold, produksjon, lagring og etiketter.
Positivt overrasket over at innholdet på det teoretisk tok utgangspunkt i boka uten å faktisk repetere boka ord for ord. God læringseffekt her.
Alt i alt en veldig god opplevelse, og ser frem til imorgen.
Og hvis betennelsen i foten min kunne gitt seg kunne jeg faktisk ha konsentrert meg litt mer og ikke bare gå rundt i en sko og en sokk og hinke... Men men, man kan ikke få alt her i livet.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment