Friday, February 22, 2013

Same procedure as last year

Siste 4-5 ukene har min vidunderlige kone vært på polet og kjøpt vin som jeg ikke får se.  Så har hun servert, og jeg skal finne ut hva.

Dette har jeg jo blogget om litt, og akter ikke å slutte med det da det er ukens høydepunkt for meg.  Ubeskrivelig gøy å prøve å analysere, og jeg lærer mer på en slik seanse en noe annet!

Og en ting skal sies: kona er usannsynlig flink til å plukke relevante viner!

Idag fikk jeg 2 hvite.

Den første tok jeg iløpet av 2-3 minutter, og bommet med 1,5 km!!  Trodde det var en Mersault, det var en Puligny-Montrachet.  Dette sier jo ikke mye for folk flest, men det betyr i praksis at for meg, på mitt nivå, er det absurd bra!  Spesielt når det jeg har tenkt på i det siste er hvordan jeg har lyst på litt god Chardonnay fra  Bourgogne ettersom jeg har drukket veldig lite av det.

Den andre var mageplask.  Var innom Chablis, slo det fra meg, gikk til Sancerre (en Chablis er Chardonnay, en Sancerre er en Sauvignon Blanc, to meget vanlige druetyper).  Så prøvde jeg en annen innfallsvinkel; produksjonskvalitet.  WSET hander mye om kvalitet som overordnet konsept over smak og preferanser.  Denne hvite var godt produsert, men kanskje ikke med verdens beste utgangspunkt.  Viste seg at det var en Argentinsk Sauvignon Blanc til 98,-.  Min umiddebare reaksjon : For en hundrelapp var det et knallkjøp!

Deretter fikk jeg 2 røde.  Førstemann var klart en Pinot Noir, men ikke fransk, ei heller tysk.  For å gjøre en lang historie kort, en overpriset Innocent Bystander Pinot Noir fra Yarra Valley til ca 200.  Det var den ikke verdt.  Hadde samme produsent med en Chardonnay for noen uker siden, den var fremragende, men Pinoten var kjip.  Alt for syrlig og for lite frukt.

Og så kom den jeg helt bomma på.

Lite, nesten ingen tanniner.  Høy-ish syre.  Ikke superhøy, men den var helt klart tilstede.  Lette frukter, men ikke superfruktig.  Luktet mye frukt, men smaken var litt begrenset.  Og ikke minst; litt fjøslukt, som er et tegn på lagring, men ingen hvit kant på vinen, et tegn på en ung vin....  Denne her var vrien, og det viste seg, uten at jeg klarte å gjette det, at det var en Bojoulais.  DET er det lenge siden jeg har smakt!

Vanligvis gjærer de vinen sin i Boujolais på en annen måte en mange andre; istedenfor å mose druene til saft, deretter gjære med druesaften så legger de druene hele i et kar med karbondioksyd.  Fraværet av oksygen tvinger cellene i druene til å angripe seg selv, og de produserer alkohol av seg selv uten gjær og oksygen.  Dette gir en veldig frisk og ren vin, noe jeg ikke helt klarte å ta ut av denne vinene.

Kanskje den var gjæret på vanlig måte?  Finner ikke vinen på polet sine sider, så det finner jeg ikke ut.  Men mystisk var den uansett; fjøslukt kombinert med friske bær.

Så, kort opppsummert : 1 fulltreffer, 2 ganske nær og 1 skivebom.

Men, som alltid, lærer veldig og ikke minst, all ære til min flotte kone som er super-flink til å kjøpe viner jeg lærer av!!

Så nå blir det mye rester til imorgen, men vår Puligny-Montrachet blir nok tatt i sin helhet i kveld.

Fun fact : Montrachet er en super-kjent vingård i Bourgogne.  For nesten 100 år siden fant kommunen ut at det hadde vært gøy om de kunne kalt kommunen sin det samme som den kjente gården, slik at alle kunne dra nytte av Montrachet navnet.  Så de forandret like godt navnet på kommunen fra Puligny til Puligny-Montrachet slik at alle andre i kommunen kunne få litt mersalg på navnet.  Og slik er det den dag i dag.

2 comments: