Thursday, February 14, 2013

Vinfeber 2013


Igår var det Vinfeber 2013.  Dette er Mostue Grape Selections sin årlige messe for vin og litt øl og sprit.  Gledet meg ganske mye til dagen skulle komme, første gang for meg i en slik setting.  Og igår kom altså dagen.

Møtte opp tidligere enn jeg burde, var der kl. 1500, da det skulle være foredrag for privatpersoner fra kl. 1530 og åpent for privatpersoner kl. 1600, så regnet med at det var en liten glipp, så for å være sikker var jeg der veldig tidlig.  Og det gikk greit det.


Men var ganske skremmende å stå imellom folk som snakket med svulstige ord.  Og ikke bare det, her krydde det av 20-somethings som snakket om vin med svulstige ord.  Var nok ikke helt min arena det der.  Og i tillegg, selv om man har betalt for å få komme å smake føler man seg litt perpleks der man kommer bort til et av kanskje 30-40 bord, og foran deg står det 6-7 flasker.  Har jo lyst å smake alle, men føler seg jo litt grådig også da.


Så starter veldig forsiktig, smakte en Sylvaner som jeg synes var ganske tam egentlig.  Så kommer en kar fra en av hovedstadens mer kjente bistroer og sier "hmmm, det var en god Sylvaner".  Jeg prøver på nytt, men får ikke helt kart og terreng til å stemme jeg.  Men men, regner med at han visste hva han snakket om, jeg er iallefall ikke noen ekspert på noe, minst av alt Sylvaner.   Dette er da en tysk drue som er veldig utbredt og som det lages mye vin på i Tyskland, men som jeg ikke har forstått.


Og jeg forstår den fortsatt ikke.  ja ja.


Så blir det tid for foredrag, og det var spennende, naturlig vin vs. naturvin.  Ikke stappfullt av informasjon, men slik jeg ser det en leverandørs presentasjon av sitt syn på hvordan de ønsker å profilere seg og sitt virke, og det var nyttig å se.


Tilbake til gulvet, og smakingen kan virkelig begynne.  Fant kjapt ut at det å smake 300 forskjellige Rieslinger ville ikke gi meg alt for mye ettersom jeg enda ikke har verktøysettet som skal til for å skille disse fra hverandre.  Så langt kan jeg bedømme viner enten "god" eller "ikke god".  Okei da, det finnes "skikkelig god" også.  Men maks 3 nivåer jeg klarer å legge de på.


Men forberedt meg, det hadde jeg!  Jeg hadde med min nye kartbok samt notisblokk hvor jeg på forhånd hadde laget egne sider for hver enkelt produsent og litt info fra nettet om hver av de.  


Og jeg skulle være strukturert!


Den planen gikk i grus ganske fort.  Vinene gikk i surr, smakene gikk i surr, og jeg hengte meg veldig opp i 2-3 ting som skilte seg ut for meg, resten ble bare en lang rekke glass.


Det første som skilte seg ut for meg var en ung tysker som har en liten vingård på 20 hektar.  Han hadde "the full package" i en slik setting, tok iallefall meg med storm.  Rasende trivelig kar som var veldig glad i å fortelle hva han holdt på med, han hadde, som eneste leverandør der, tatt med seg 2 jordprøver av jordsmonnet, og forklarte villig hvilke viner som kom fra hvilke jordsmonn.  Og ikke bare det, han hadde med seg "tønnevin", årets årgang som ikke er klar enda, som vi fikk smake!  Det var jo helt sinnsykt artig, det har jeg aldri prøvd før.  





Ikke nok med det, men det som kom fra den karaffelen hans var jeg så freidig og spurte; "hvorfor selger du ikke dette her??  Dette var jo bedre enn det du har på flaskene dine!"

Regner med at det var ganske uhøffelig, men på dette tidspunktet var planen om å spytte ut all vinen også gått litt samme veien som mine planer om å være strukturert.  Så mine ellers ganske så korte sosiale antenner var nå rett og slett borte.


Han smilte pent og fortalte meg at den kom til å lukke seg iløpet av noen få måneder.  Sadface!   Det som kom rett fra tønnene var nydelig, det som kom fra flaskene var mer elegant enn det var fruktig.  God vin det også, for all del, men for meg fungerte tønnevinen bedre.    Uten at det skal sammenlignes forøvrig så ble det fra flaskene nesten som en eplenektar mens det som kom fra tønnene var rund juice.  


Så da lærte jeg noe nytt; vin utvikler seg i bølger, ikke bare "rett opp til toppen og så ned igjen".


Må være kjipt, smake på tønnene dine og vite at "det her, det forsvinner" når det er godt.


Når alt dette er sagt så er det jo en ganske overveldende sannsynlighet for at mannen bare prøvde å ikke være "rude to the customer", og at jeg var på bærtur i det jeg synes tønnevinen var bedre.



Videre gikk ferden til en spanjol som hadde fremme 6 flasker i stigende kvalitetsgrader.  Tunge, tanninrike røde Riojaer som krever lagring og modning.   Men også her demonstrerer jeg mine manglende antenner og sier "Du, den siste vinen der er jo dårligere enn den neste siste??".  "Nei nei, den er en 2006 mens den nest siste er 2009 så den er mykere og mer harmonisk".  "Ok" sier jeg, "jeg foretrakk nå uansett den nest siste jeg, men hva vet jeg".    Da bøyer mannen seg frem og oppdager at han har byttet om flaskene!  HAHA!!  Jeg hadde rett!!  Den siste var en 2009, den neste siste var en 2006, så den nest siste VAR mer bedre!  Bazzzinga!!





Neste åpenbaring var en Cote de Rotie produsent med en, for meg, absolutt nydelig Syrah-rekke.  Ble stående en stund å snakke med verdens triveligste franskmann som, når jeg fortalte at vi skal til Rhone til påsken, insisterte på at vi måtte komme å besøke, og DET kan jeg garantere at vi skal!  For dette var gode saker synes nå jeg.




Deretter hadde jeg hyggelige opplevelser med forskjellig andre viner, øl som for meg var nye opplevelser og ikke minst; en Cognac jeg faktisk synes var god!  (Jeg synes Cognac er kjedelige saker egentlig)


Så det ble mye smaking


Og mindre og mindre spytting.  Såpass at når jeg forlot åstedet kl. 8 og tok en sjefsavgjørelse; jeg gidder ikke lage middag, jeg spiser på biffrestauranten i kjelleren her.  Da tenkte jeg "meh, nok vin nå, bestiller en øl."


Og etter å smakt vin, øl og sprit i 4 timer med all verdens deilige smaker så smakte min Ringnes absolutt INGENTING!!!  Jeg prøvde og prøvde, det var litt lukt men null smak!!  Drakk ikke engang opp halvliteren min til en nydelig biff.  Og DET er første gang iallefall! 

No comments:

Post a Comment