Sunday, February 17, 2013

Stjernepose, del 2

Så ikveld fikk jeg prøve meg å andre del av taxfreekvoten til kona.

2 røde.

Umiddelbart tenkte jeg "spansk".  Deretter rotet jeg meg lengre og lengre ut i myra.  Meh, skulle bare ha stoppet der jeg. Men det gjorde jeg ikke altså.

Den myke elegante vinen som jeg trodde var en Right-bank Bordeaux var en Rioja....

Skivebom.

Og jeg som mente at dette var en super-elegant St. Emillion eller tilsvarende.  Meget godt sammenskrudd vin med myke tanniner, røde bær og balansert eikepreg men hadde jo aldri sett snurten av en Merlot-drue.

Men når det er sagt, rent bortsett fra at det var skivebom ble jeg veldig overrasket.  Rioja for meg er tyngre saker med "mørkere" smaker, denne var en liten oppkvikker av en vin.  Så jeg må helt klart utforske mer av denne, det er jo mulig at akkurat denne var litt spesiell eller at jeg har oppfattet Rioja feil.

Denne var iallefall en kanon-vin!




Den andre vinen med litt harde og kantete smaker tok jeg relativt kjapt som en Cabernet Sauvignon, men området var jeg helt på bærtur med.  Utelukket helt Australia da mitt inntrykk av Australia er at de foretrekker å lage fruktigere og friskere viner, denne var veldig klassisk med struktur og mye som skjedde uten av det var fruktfest.  Så jeg tippet på en Chilensk Bordeaux-kopi.



Det var det ikke, den var fra Margaret River i Australia.  Så kanskje ikke skivebom, men bom var det uansett.

Og det var litt godt.  De var vriene viner å plassere, begge var godt håndtverk, spanjolen var til og med utmerket håndverk.

En ting skal iallefall sies; når jeg går på polet finner jeg mye rart som jeg ikke har noen som helst formening om, ei heller kan noe som helst om.  Men når kona handler vin til meg er hun veldig flink til å finne viner jeg faktisk burde ha en formening om!  Kommer ikke hjem med sære viner laget på super-lokale druer, alltid fra områder med en viss tyngde og utbredelse.  Den skal hun ha!

Men, som alle andre blindsmakinger; det er ikke så viktig om man får rett, den halvtimen med intens lukting og smaking er en ren nytelse i seg selv.

Så jeg gjentar min oppfordring; uansett om du ikke vet noe som helst om vin så lukt og smak på en vin i 20-30 minutt.  Ha meninger om den.  Lukter og smaker den syden eller camping i Danmark?  Er det kjølig eller varmt?  Er det kokte frukter eller nyplukkede frukter?  Alt dette gir deg hvor langt syd. Start der.  Å finne ut hvor varmt det er der hvor druen har vokst er morsomt nok!  Og det krever ingen forhåndskunnskaper!

No comments:

Post a Comment