Tuesday, December 18, 2012

Chardonnay


Igår drakk vi 2 flasker vin, har vi egentlig lyst på 2 til, idag, lørdagen etterpå?  Er vel ikke helt sikker tidligere på dagen, men når kvelden kommer er vi enig om at det skader ikke å smake og så fullføre flaskene senere i uken.

Siden vi hadde Saugignon Blanc friskt i minnet fra igår skal vi idag drikke Chardonnay. Begge er franske, begge fra samme område men allikevel veldig forskjellig vinmessig.

Vi er ca. midt i Frankrike på østsiden, og vi starter med Chablisen som kommer fra et kjøligere klima enn Mersault.  Da burde vi forvente før vi åpner flasken at dette er en vin som skal smake grønne frukter som epler og pære. For meg er dette en læreteknikk, les teorien, ha en formening om teori, deretter prøv vinen og se om det stemmer. Vi leser også at vi skal forvente et mineralsk preg pga. mye kalkstein i Chablisområde.

Vi åpner



Den er VELDIG mineralsk! Det er en absolutt fabelaktig opplevelse når man har drukket vin i en mannsalder men først nå forstår iallefall bitte litt av hva vi drikker! Men var den for mineralsk? Vi kjenner også de grønne fruktene, men veldig dempet....

10 minutter senere forstår vi sammenhengen; vi serverte vinen for kald! Nå er den kjølig, ikke kald, og mineralskheten er blitt mye mer dempet og de grønne fruktene mer fremtreden. Dette blir jo bare bedre og bedre

Etter et glass hver med Chablisen er det på tide å ta Mersaulten. Mannen på vinmonopolet sa at denne skulle dekanteres, atså helles over i en karafel for å tilføre oksygen. Men det står jo i boka at dette er ikke nødvendig for de fleste viner... Hvem har rett? Det må jeg huske på å spørre om når kurset begynner.

Men vi leser litt og ser at Mersault er et mer temperert område slik at Chardonnaydruen bør nå smake mer av aprikoser og andre stenfrukter. Og siden Chardonnay som vokser kjølig får veldig klare smaker mens lengre sør blir den mitt dempet er også denne vinen sannsynligvis lagret på eik. Det var ikke Chablisen. Så vi må forvente litt eikesmak i form av vanilje, røyk osv.

Og jommenn stemmer ikke det også!

Jeg har ikke tenkt så langt at jeg skulle ta bilder av flaskene, så alle bildene så langt er fra google images.  Prøvde å finne denne, på kvitteringen står det "Henri Boillot Bourgo" kr 250,60 men når jeg nå gå på vinmonopolets sider finner jeg ikke denne igjen...  Men husker iallefall at det var en Mersault!

Dette er en litt tyngre vin i mine øyne. Jeg foretrakk Chablisen, kona foretrakk denne. Mineralskheten i Chablisen trakk litt ned for henne, mens eika i Mersaulten trakk litt ned for meg.

Lærte enda en ting idag; franskmenn synes ikke druesorten er det som beskriver en vin, men stedet den kommer fra, derfor står det sjelden hvilken drue en fransk vin er laget av på etiketten. Forstår forsåvidt det hvis alt man drikker er vin fra Frankrike, men det blir jo litt vrient da å sammenligne på tvers av landegrenser hvis man ikke vet hvilken drue det er.

Men det lærer jeg jo nå, så nå vet jeg at en hvit vin fra Bourgougne, som omfatter b.la. Chalis og Mersault sammen med noen andre områder,alle er Chardonnayviner!

Vi endte opp med å fullføre begge flaskene idag også, så det ble nok en ekstraordinært hyggelig aften med min elskede kone!

No comments:

Post a Comment