Wednesday, December 19, 2012

Bursdagsgave

Fortalte allerede om "Midt i ukenvinen" som var fra Sicilia som jeg fikk i bursdagsgave, men fikk en annen gave også



DENNE gleder jeg meg til, bodde i Spania i 1999 og ble veldig glad i Rioja, og denne ser jo veldig lovende ut.  Om ikke annet, fordi den er gammel, 2004 Grand Reserva.  Det kan jo selvsagt bety at den bare er kjip, men tviler egentlig.

Så her må jeg takke mine flotte svigerforeldre for en PERFEKT bursdagsgave!

Strømstad

Tok en liten juletur til Strømstad forrige helg, og da er jo et besøk på Systembolaget ikke til å komme utenom.  Ble vel litt overrasket, synes ikke vinene der var så veldig rimelig sammenlignet med Vinmonopolet, men det gjelder kanskje ikke for viner som koster over 100+, da er prisene kanskje ganske like?

Uansett, litt vin ble det kjøpt uansett!

En stk. Chateauneuf-du-pape.  Vet egentlig ikke hva jeg skal forvente bortsett fra at jeg vet det ligger ganske langt syd i Frankrike, og dermed kanskje faller over i kategorien "Hot Climate" og dermed litt fyldigere vin med litt kryddersmaker og tyngre fruktsmaker?  Håper iallefall det!


Siden jeg er litt syd for Bourgogne måtte jeg ta en derfra også selvsagt!  Denne har jeg åpnet, og synes selv den var en veldig god representant for det jeg har forstått en Pinot Noir vin skal smake.  Husker ikke om jeg har skrevet dette før, men franskmenn bruker visstnok ikke å skrive druene som er brukt på flaskene som hovedregel, kun område, og basert på dette bør/skal/kan man vite hvilke druer som er.  Uansett var min Bourgogneflaske hjelpsom og har druen skrevet på seg.



Friske, lette smaker, men god selv for meg som foretrekker de super-tunge røde.

Og en sprudlevann til Nyttårsaften hører med!


Gode nyheter; skal til Paris og besøke kunde, blir nok litt vin der også.  Og selv om det er blitt kjøpt litt i det siste skal det nok bli plenty muligheter til å drikke de i jula også!

Fortsetter å lese boka, men merker at det blir tyngre og tyngre etterhvert som jeg beveger meg inn i litt mer "diffust" område i boka utenfor Frankrike og Italia.  Pugger for tiden alle andre land, men mange områder å huske.

Den lille kunnskapen jeg har tilegnet meg så langt har bare fått meg til å innse hvor mye jeg IKKE vet, men uansett er det lille jeg vet allerede 100 ganger mer en jeg har vært klar over før.  Og jeg håper at jeg kan feste på blog-papiret litt av denne kunnskapen.  Vinblogger blir ofte litt teoretiske og fokusert på smaker og viner for hver enkelt vin, selv synes jeg områdekunnskap og druekunnskap er veldig fascinerende i motsetning til spesifikke merker.

Tuesday, December 18, 2012

Midt i uken

Hadde bursdag forleden, og fikk en flaske italiensk hvitvin.  Og med min nye lærebok går jeg til angrep på etiketten for å se hva jeg kan lese av denne.



Den er fra Sicilia.  Den er "Indicazione Geografica Protetta", noe som betyr at den ikke kommer fra en vingård, men druene kan komme hvorsomhelst fra, så lenge det er på Sicilia.  Det er også en Chardonnay+en annen drue.  Altså ikke en "Varietal" som er en vin laget på en drue.  Sikkert ikke noe galt i det, men jeg trenger akkurat nå å lære meg druene.

Men disse druene har da vokst i et veldig varmt klima, så jeg bør fra Chardonnayen forvente litt tropiske frukter.  Er den eiket?  Aner ikke...

Relativt syrlig, god vin i min gane men kort ettersmak.  Perfekt sommervin på terrassen ville jeg tro!

Er litt bekymret for at jeg begynner å dømme vin kun ut ifra pris, det er ikke bra.  For 2 månder siden hadde dette vært en kongevin, men den ble litt mindre "fancy" når jeg forsto hva IGP viner var...

Merker nå at det skal bli litt kjekt å kunne beskrive disse vinene på en bedre måte.

Chardonnay


Igår drakk vi 2 flasker vin, har vi egentlig lyst på 2 til, idag, lørdagen etterpå?  Er vel ikke helt sikker tidligere på dagen, men når kvelden kommer er vi enig om at det skader ikke å smake og så fullføre flaskene senere i uken.

Siden vi hadde Saugignon Blanc friskt i minnet fra igår skal vi idag drikke Chardonnay. Begge er franske, begge fra samme område men allikevel veldig forskjellig vinmessig.

Vi er ca. midt i Frankrike på østsiden, og vi starter med Chablisen som kommer fra et kjøligere klima enn Mersault.  Da burde vi forvente før vi åpner flasken at dette er en vin som skal smake grønne frukter som epler og pære. For meg er dette en læreteknikk, les teorien, ha en formening om teori, deretter prøv vinen og se om det stemmer. Vi leser også at vi skal forvente et mineralsk preg pga. mye kalkstein i Chablisområde.

Vi åpner



Den er VELDIG mineralsk! Det er en absolutt fabelaktig opplevelse når man har drukket vin i en mannsalder men først nå forstår iallefall bitte litt av hva vi drikker! Men var den for mineralsk? Vi kjenner også de grønne fruktene, men veldig dempet....

10 minutter senere forstår vi sammenhengen; vi serverte vinen for kald! Nå er den kjølig, ikke kald, og mineralskheten er blitt mye mer dempet og de grønne fruktene mer fremtreden. Dette blir jo bare bedre og bedre

Etter et glass hver med Chablisen er det på tide å ta Mersaulten. Mannen på vinmonopolet sa at denne skulle dekanteres, atså helles over i en karafel for å tilføre oksygen. Men det står jo i boka at dette er ikke nødvendig for de fleste viner... Hvem har rett? Det må jeg huske på å spørre om når kurset begynner.

Men vi leser litt og ser at Mersault er et mer temperert område slik at Chardonnaydruen bør nå smake mer av aprikoser og andre stenfrukter. Og siden Chardonnay som vokser kjølig får veldig klare smaker mens lengre sør blir den mitt dempet er også denne vinen sannsynligvis lagret på eik. Det var ikke Chablisen. Så vi må forvente litt eikesmak i form av vanilje, røyk osv.

Og jommenn stemmer ikke det også!

Jeg har ikke tenkt så langt at jeg skulle ta bilder av flaskene, så alle bildene så langt er fra google images.  Prøvde å finne denne, på kvitteringen står det "Henri Boillot Bourgo" kr 250,60 men når jeg nå gå på vinmonopolets sider finner jeg ikke denne igjen...  Men husker iallefall at det var en Mersault!

Dette er en litt tyngre vin i mine øyne. Jeg foretrakk Chablisen, kona foretrakk denne. Mineralskheten i Chablisen trakk litt ned for henne, mens eika i Mersaulten trakk litt ned for meg.

Lærte enda en ting idag; franskmenn synes ikke druesorten er det som beskriver en vin, men stedet den kommer fra, derfor står det sjelden hvilken drue en fransk vin er laget av på etiketten. Forstår forsåvidt det hvis alt man drikker er vin fra Frankrike, men det blir jo litt vrient da å sammenligne på tvers av landegrenser hvis man ikke vet hvilken drue det er.

Men det lærer jeg jo nå, så nå vet jeg at en hvit vin fra Bourgougne, som omfatter b.la. Chalis og Mersault sammen med noen andre områder,alle er Chardonnayviner!

Vi endte opp med å fullføre begge flaskene idag også, så det ble nok en ekstraordinært hyggelig aften med min elskede kone!

Første smaking


Fredags kveld, har vært i Vika og vi skal smake vin. Og for første gang ikke bare drikke men også lese, ha en forventning om hvordan dette skal smake, deretter se om det stemmer.

Regner ikke med stor suksess, men et sted må man begynne.

Så vi åpner de to Sauvignon Blancene. En fra New Sealand og en Sancerre. Etter å ha lest litt om druen ser vi at begge kommer fra kjølige områder. Marlborough i New Zealand og Sancerre i Frankrike er begge klassiske områder for denne druetypen, så smakene vil være relativt like iflg boka.



Sancerren vil nok ha litt mer subtile smaker mens den fra New Sealand forventer vi mer utagerende dufter og smaker. Har lest såpass at jeg forstår at det finnes et standardisert språk å kommunisere noe å subjektivt som smaker og lukter på, men har ikke lært hvordan enda :)

Spennings øyeblikk, vil vi noviser også merke disse luktene og smakene?  JA!  Forventningene stemmer! Klare, nesten aggressive smaker og lukter i den fra New Zealand, en riktig bombe av en vin synes nå vi. En utelukkende positiv opplevelse. Sancerren kjenner vi har likheter, men er, som forventet, mye mer avrundet og tilbakeholden i smaken, men den har også kanskje flere smaker på samme tid. Denne også en god opplevelse, men holder en liten knapp på Marlboroughvinen.



Og tatt i betraktning at den fra New Zealand bare kostet 80 kroner så enten var den et rått røverkjøp eller så har vi fortsatt en lang vei å gå for å skille mellom det gode og det ikke fullt så gode.  Tross alt, vi foretrakk en til 80,- fremfor en til 185,-

Vi fullfører begge flaskene og har en riktig så trivelig fredagskveld!

Første tur til polet


Jaja, da har jeg hatt bokpakken i et par dager, og har lest.  Og lest.  Og lest.  Det er ikke en stor bok, men hver eneste setning inneholder 2-3 fakta som jeg må memorere! Dette blir ikke bare-bare.

I en av bøkene er det en "smaksliste" altså typer vin man bør smake på i forbindelse med kurset. Nå starter ikke kurset før om 5-6 uker, men ser jo at her må jeg lese hjemme. All informasjonen som er i boka har vi ingen mulighet til å lære alt dette på 3 dager, her kreves innsats på forhånd!

Så det er fredag, jeg tar med meg smakslisten på Vinmonopoloet i Vika, regner egentlig med at jeg må på spesialpolet for å få tak i noe av dette. Jeg har lyst på 6 flasker vin, 2 flasker av hver type ganger 3. Får hjelp av en eksepsjonelt hyggelig franskmann som finner frem 2 Sauvignion Blanc, en fra New Zealand og en Sancerre, 2 Chardonnay hvorav en Chablis og en Mersault. til sist får jeg en Pinot noir fra Oregon og en Pinot Noir fra Bourgougne.

Tok dessverre ingen bilder :(

Det blir fredag idag iallefall, det er helt sikkert!

Bokpakken er her!


Idag fikk jeg en mail fra Kulinarisk Akademi (KA), vil jeg ha bokpakken tilsendt eller vil jeg hente selv?
Vi bor ikke så langt fra KA så jeg drar og henter. Der får jeg en elegant liten plastboks med litt av hvert inni. her er det et fargekart for viner, et lite oppslagsverk med nøkkelinfo om druer, land osv samt en lærebok. Jeg setter igang med læreboken, og allerede på første setning får jeg en åpenbaring.
Har jo vært på "kurs" før uten å lært så mye, så har jo kanskje ikke de høyeste forventninger til egen læreevne eller hvor mye er kurs og hvor mye en en god grunn til å drikke gode viner.  Selv har jeg jo vært glad i å bruke tidligere kurs som en god unnskyldning til å drikke gode viner...
Åpenbaringen var på aller første linje i forordet : Man kan ikke vite vet å se på en flaske vin hvordan den smaker, men man bør kunne ha en god formening om hva den BURDE smake!



Dette var nytt for meg, og veldig lovende!  Jeg er blitt fortalt flere ganger at druen er unik i det at den ikke har smak i seg selv, man tar opp smaker fra jorsmonnet og miljøet den er i. Vet ikke helt om dette er sant eller ikke, men uansett var dette godt nytt for meg!  Jeg har tidligere hatt en ide om hvordan f.eks en Sancerre smaker, uten at jeg har klart å sette dette i en større sammenheng. En ting er å lese på Wikipedia om Sauvignon Blanc, men å forstå hvorfor blir nytt for meg!

Monday, December 17, 2012

Ordentlig kurs


Vi er hjemne igjen fra London og jeg klarer ikke helt å slutte å snakke om denne vinbaren. Kona oppfordrer meg ved flere anledninger til å melde meg på et "ordentlig" vinkurs, ikke bare en 3 timers smaking sammen med 50 andre mennesker, men et kurs hvor jeg faktisk lærer noe.

Så jeg melder med på WSET Level 2 kurs på Kulinarisk Akademi. Det er dyrt! 7500 for 3 dager med kurs, men den som intet våger intet vinner!



Har lest litt om dette, ser at først går man et level 2 kurs (hvor er level 1 kurset? sikkert der jeg egentlig skulle vært). deretter følger et level 3 kurs som koster enda mer, og hvis man har lyst å fortsette etter dette kan man ta Diploma som går over 2 år. Aller siste nivå på stigen er en Master of Wine som det kun finnes 3 av i Norge. Realisten i meg ser jo at dette skjer jo aldri, jeg jobber jo ikke innen faget og regner ikke med at et karriereskifte ligger i fremtiden heller, men som dataspillentusiast igjennom 20 år så er det noe med å "runde spillet" som appelerer veldig...   Dog regner jeg med at jeg får en dose solid realitet på et ganske tidlig tidspunkt!  Vi får ta et skritt av gangen, den 31 Januar har jeg eksamen i WSET Level 2 så får vi se hvor veien leder derfra.

Starten på en reise


En sen torsdagskveld i November 2012 går min kone og jeg inn på en tilfeldig vinbar i London. Det ingen av oss vet når vi går inn er at vi kommer ut igjen med et litt annerledes liv. Vi er på The Wine Bar i New Street, og de har en ganske liten vinmeny, 5-6 røde, 5-6 hvite, 2 sprudlende. i tillegg til dette serverer de 5-6 oster og samme antall charcuterie, altså skinker og spekepølser.


Flere ganger har vi vært på vinsmakinger og "vinkurs" som egentlig ikke har lært oss alt for mye. Riktignok har vi smakt gode viner, men har alltid tenkt at noen viner er bare bedre en andre. Vi har hørt og lest at enkelte viner passer bedre til forskjellig mat, men må vel med hånden på hjertet si at vi ikke har helt sett hvordan eller hvorfor, bare stolt på at dette er riktig.

Når vi nå er på denne vinbaren i London ber vi om en tørr hvitvin og en ost som passer til denne. Det får vi, dog husker ingen av oss hvilken vin det var, men "gruner veltlier" var da en del av navnet. Dette hadde jeg hørt om før, men visste ikke hva det var bortsett fra en type vin.  Tror kanskje, med litt nyfunnet kunnskap at dette er en drue?  Og osten som kom rett etterpå var absolutt nydelig. For første gang smaker vi hvor utrolig mye bedre den vinen ble sammen med osten vi spiste!



Dette ble starten på en reise som nå er såvidt påbegynt, men som vi håper varer i mange år; ønsket om å vite mer om vin, noe vi tross alt er veldig glad i! Har aldri blogget før, men tenker at dette kan være en god måte å dokumentere for meg selv hvordan denne reisen blir, og noe å se tilbake på når jeg en dag, langt om lenge, faktisk vet bitte litt om temaet!